Att sitta i BRF-styrelse

En undersökning från 2018 visar att nästan häften som sitter i en bostadsrättsförenings styrelse är över 60 år. Men allt fler unga ser nu uppdraget som en chans att påverka det som i högsta grad är en viktig del av vardagen: hur man bor.

Vi har träffat Ola Jakobson som sitter i BRF-styrelsen för Green Roof. Lyssna på hans erfarenheter.

Att sitta med i styrelsen i en bostadsrättsförening

En undersökning från 2018 visar att nästan häften som sitter i en bostadsrättsförenings styrelse är över 60 år. Men allt fler unga ser nu uppdraget som en chans att påverka det som i högsta grad är en viktig del av vardagen: hur man bor.

Publicerat av Veidekke Bostad Måndag 15 april 2019

Vad Ola säger i videon

"Jag heter Ola och jag bor med min Sambo Maria i nya Kvillebäcken här i Göteborg. Vi har bott här nästan två år.

Jag är engagerad i en bostadsrättsförening som heter Green Roof som ledamot. I styrelsen har vi möten ungefär en gång i månaden. Vi träffas och tar lite beslut, men utöver det försöker vi få ordning på övriga saker och det sker ofta under lite lättsammare förhållanden. Vi träffas ett par timmar under en hleg och jobbar med rutiner, hemsida eller information till de boende. I en ny förening står man inför en del utmaningar som en lite äldre förening redan har löst. Det kan till exempel vara nyintroduktion av medlemmar, hur olika rutiner och processer går till och vem som gör vad.

Man behöver inte så mycket förkunskaper egentligen utan det viktiga är att man är glad, positiv och dri-vande. Att man kommer med idéer och driver dem. Sedan är det viktigt att man har ett engagemang såklart, så att man tillsammans kan få igenom förbättringar för alla i föreningen. Allt från småsaker som att sätta upp lappar om information till att driva igenom att glasa in balkongen. I en sådan här förening finns det gott om roliga utmaningar och möjligheter."

Fler artiklar

 • Vad är egentligen en bostadsrätt?

  Funderar du på att köpa bostadsrätt? Då förvärvar du egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten.

  Läs mer
 • Sitta i BRF-styrelse, vad ska det vara bra för?

  Äger du en bostadsrätt? Ett bra sätt att se till att din investering förvaltas på ett klokt sätt är att gå med i styrelsen.

  Läs mer
 • Värt att tänka på om du blir sambo i bostadsrätt

  Ska du bli sambo och flytta ihop med din partner i en gemensam bostadsrätt? Då bör ni sätta er in i sambolagen. Här reder vi ut vad lagen säger och varför det kan vara klokt att skriva ett så kallat samboavtal.

  Läs mer