Tjänster i det smarta hemmet

I dag är utbudet av tjänster otaliga. Vi är också mer benägna att betala för att få saker gjorda åt oss – och det gäller även för tjänster i våra hem. Vi tittar på vad tjänster kan innebära för oss i våra smarta hem tillsammans med Jesper Orwallius, affärsutvecklare på Veidekke.

Vi köper mer och mer tjänster än vi någonsin har gjort tidigare, berättar Jesper. Det var ingen för två generationer sedan som skulle ha betalat 40 kronor för att få en pizza hemkörd. Men idag gör vi det utan att ens fundera på det. Vi spenderar mer och mer pengar på tjänster eftersom vår livssituation idag ser annorlunda ut jämfört med tidigare.

Hjälp med IKEA-möbler

Jesper berättar om ett av de största tjänstebolagen i Sverige – deras mest växande produkt är att de åker och hämtar barnen på förskolan, skjutsar hem dem och lagar middag till dem.

-Flera samarbetspartners till oss på Veidekke satsar på att göra livssituationen bättre för sina kunder genom olika tjänster – allt från att bygga ihop IKEA-möbler till att montera robotgräsklippare. Har du då ett smart hem, som du kan koppla ihop med allt detta, kan du ordna så att du alltid har fräscha blommor på bordet, nystädat och en välfylld kyl och frys.

-Detta är ytterligare en aspekt av det smarta hemmet utöver att vilja styra energiåtgång, spara pengar eller öka säkerheten.

Det är här, tror Jesper, som den stora resan kommer ske med det smarta hemmet. När konsumenterna förstår vilka mervärden man kan få med sitt boende kopplat till hur man använder tjänster.

Tjänster i framtidens smarta hem

 1. Leveranser – allt som tar bort tid från att lämna och hämta paket, mat och produkter och i stället få det levererat till dörren.
 2. Hushållsnära tjänster – allt från att få hjälp med exempelvis möbelmontering, synkning av teknik och städning till att hämta barn på förskolan.
 3. Delningsekonomi – grannskap delar och utbyter tjänster mellan sig. Det kan innebära att bostadsföreningen eller fastigheten har en bilpool med bilar som är tillgängliga för alla eller att grannskapet gemensamt hyr andra produkter och tjänster.

Fler artiklar

 • Säkerhet i smarta hem

  Robotvakthundar och laserbaserade säkerhetssystem? Nej, inte riktigt. Det som gör ett smart hem extra säkert är inte taget ur en sci-fi-film – utan är snarare ganska litet och osynligt – men gör att du som boende kan känna dig väldigt trygg och säker.

  Läs mer
 • Vad är ett smart hem?

  Ända sedan digitaliseringen tog fart har begreppet smarta hem florerat. Ofta menar man då en bostad där allt från lampor till säkerhet sköts med någon form av automatik. Men är det verkligen allt ett smart hem är?

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Här hittar du artiklar om nyproduktion, bostadsrätter och äganderätter. Ibland handlar det om juridik andra gånger om ekonomi eller försäkringar, men du kan även hitta artiklar om hållbarhet eller om arkitektur och inredning.

  Läs mer