Så går ett köp av bostadsrätt till

Att köpa en ny bostad är för många av oss vårt livs största affär. Och att köpa en helt ny bostad är dessutom lite speciellt – bostaden finns ju inte ännu. Många beslut ska fattas och oftast dröjer det ett tag innan du kan flytta in. Då kan det vara tryggt att veta att vi kommer finnas med dig under hela resan.

1. Förhandsavtal

När du bestämt dig för en bostad, träffar du fastighetsmäklaren och skriver ett förhandsavtal. I samband med avtalstecknandet betalar du förskott till bostadsrättsföreningen. Beloppet varierar mellan olika projekt, aktuell summa presenteras i informationsbroschyren för projektet. Om du ska låna pengar behöver du ett lånelöfte från en bank. (I vissa projekt skrivs först ett bokningsavtal, därefter ett förhandsavtal. Vid bokningsavtalet betalar du en bokningsavgift som sedan dras av från förskottsbeloppet). Fortfarande osäker? Läs om Veidekke Tryggt köp

2. Byggstart

När hälften av bostäderna är sålda tar vi byggstartsbeslut och börjar bygga. Självklart håller vi dig löpande uppdaterad om vad som händer i projektet.
Så blir du VIP-kund

3. Dina inredningsval

Du kan själv påverka material och färger för att förverkliga just din bostadsdröm. I broschyren Val & Inredning som tagits fram för projektet kan du läsa mer om dina valmöjligheter. Vid tillvalskostnader över 10 000 kr betalar du en handpenning på 25 procent av det totala beloppet, kostar tillvalen under 10 000 kr betalar du hela beloppet. Här kan du läsa om hur det går till om du är intresserad av ett projekt där vi erbjuder VeidekkeID.

4. Informationsmöte

Du och dina blivande grannar bjuds in till ett informationsmöte där vi berättar om besiktningar, praktiska detaljer och förberedande information inför tillträdet.

5. Upplåtelseavtal

Ca 3–6 månader innan tillträdet tecknar du ett upplåtelseavtal och betalar en handpenning på tio procent av köpeskillingen (minus tidigare betalt förskott).
Om det nya amorteringskravet

6. Funktionsgenomgång

När ditt hem är färdigt bjuder vi in dig till en funktionsgenomgång där du, tillsammans med besiktningsman och vår serviceorganisation, går igenom besiktningsprotokollet samt alla funktioner i din nya bostad.

7. Tillträde

Så har det äntligen blivit dags! När du visat upp kvitto på slutbetalning av bostaden och dina eventuella tillval får du dina nycklar. Vi går noggrant igenom din nya bostad och fastighetens allmänna utrymmen. Alla dokument om bostaden och bostadsrättsföreningen får du samlat i en bopärm.

8. Trygg efter inflyttningen

När du flyttat in kan du känna dig trygg med att vi tar hand om dig oavsett vilken fundering du har om din bostad. Vår serviceorganisation nås enkelt på telefon eller mail.

9. Utvärdering av ditt bostadsköp

Vi vill att du ska trivas i din nya bostad och dialogen med dig är en viktig del av vårt arbete. Därför hoppas vi att du har tid att svara på några frågor efter att du flyttat in. Här har du också möjlighet att ge din personliga feedback till oss.

Så blir du VIP-kund

Om du hittar ett projekt som du är nyfiken på ska du anmäla ditt intresse här på vår hemsida! Att vara intressent hos oss är kostnadsfritt.

Läs om hur det är att vara VIP-kund

Mer om bostadsrätt

 • Vad är egentligen en bostadsrätt?

  Funderar du på att köpa bostadsrätt? Då förvärvar du egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten.

  Läs mer
 • Köpa bostadsrätt med en kompis eller förälder

  De flesta bostadsrättsföreningar godkänner att medlemmar äger en bostadsrätt ihop med föräldrar eller kompisar.

  Läs mer
 • Värt att tänka på om du blir sambo i bostadsrätt

  Ska du bli sambo och flytta ihop med din partner i en gemensam bostadsrätt? Då bör ni sätta er in i sambolagen. Här reder vi ut vad lagen säger och varför det kan vara klokt att skriva ett så kallat samboavtal.

  Läs mer

Här finns fler svar

Undrar du fortfarande över något har vi samlat de vanligaste frågorna här

Vanliga frågor och svar