Nyproduktion i Kronogården

På bästa läge i populära Kronogården i Älvängen bygger vi vår femte och sista etapp med friliggande hus. Välkommen!

Kronogården, helt nytt område i norra Storgöteborg

Kronogården är ett nybyggt bostadsområde i Älvängen, som är en tätort i Ale kommun, norr om Göteborg. I planerna för nya Kronogården ingår inte bara bostäder, utan även kommunal service som skola och förskola. I kommunen finns förutom Älvängen även tätorterna Surte, Bohus, Nol, Nödinge, Alafors och Skepplanda. Kommunens centralort är Nödinge, som ligger 8 km söder om Älvängen.

Att bo i Kronogården

Med sin yta på 50 hektar är Kronogården det största bostadsområdet i Älvängen, och när området står klart rymmer det nästan 500 nya bostäder i blandad bebyggelse. Här kan du köpa ett friliggande hus, ett radhus eller en lägenhet med bostadsrätt. Du kan även söka efter en passande hyresrätt via bostadskön hos det kommunala bostadsbolaget Alebyggen. För att få tag på en egen tomt i Kronogården är det kommunens tomtkö som gäller. I närliggande Maden finns också många villor på äldre tomter.

Vardagen för boende i Kronogården

Ale kommun är till stor del en pendlarkommun. Det innebär att många som har sin bostad i Kronogården reser till sina jobb i andra delar av Göteborgsområdet, eller för den delen i Trollhättan och Vänersborg, eller till och med Åmål och Säffle. Pendlandet underlättas av en generös pendelparkering och Älvängens mycket goda tågförbindelser. Vid Älvängens station stannar nämligen både Alependelns pendeltåg, som går med täta turer in till Göteborg, och Västtrafikens regionaltåg som går med farter på upp till 200 km/h från Göteborg och norrut till Trollhättan och Vänersborg. Kortaste restiden från Älvängen till Göteborg är 20 minuter och till Trollhättan 18 minuter. Till mindre hållplatser inom kommunen trafikerar även Länstrafikens bussar, och för den bilburne passerar europaväg E45 förbi samhället.

När man bor i Kronogården har man nära till flera skolor. I områdets egen skola, den nybyggda Kronaskolan, finns förskola och grundskola (F-6), skolbibliotek och en fullstor idrottshall. På återöppnade Madenskolan går årskurs F-1, och på Aroseniusskolan går årskurs 7-9. Fler skolor finns i närliggande Alafors, Nol och Nödinge. I idrottshallen på Kronaskolan kan man spela basket med Ale Basket och innebandy med Ale IBF. Handbollsklubben Ale HF spelar i Älvängens kulturhus, där vi även hittar Ale Aerobic & Dansstudio. Kulturhuset ligger mellan Madenskolan och Aroseniusskolan.

I närbelägna Alafors hittar vi Alebacken, en skidanläggning med flera liftar och Sveriges största årliga snowboardtävling, Ale Invite. I Skepplanda 7 km bort ligger den kommunala simhallen. Vid Älvängens handelsplats, bredvid ICA, finns det nyöppnade Läkarhuset med vårdcentral, BVC och rehabavdelning.

Snabba fakta om Kronogården

  • Folkmängd: 5 476 (Älvängen)
  • Yta: 4,2 km2
  • Befolkningstäthet: 1304 inv/km2
  • Restid till Göteborg: 20 minuter (snabbtågen)
  • Epok: Nybyggt