Nyproduktion i Gamlestaden

Vi planerar 106 bostadsrätter med säljstart hösten 2020 och inflyttning 2022. Titta in på vår projektsida och anmäl intresse så får du mer information.

Har du frågor? Hör gärna av dig.

Fyll i formuläret eller slå oss en signal på 020-22 22 66.

Gamlestaden, nya kvarter med gamla anor

Gamlestaden är logiskt. Namnet syftar helt enkelt på den stad som fanns här innan Göteborg grundades – Nya Lödöse, eller Nylöse. När folket i Nylöse flyttade både bostäder och verksamheter in till den nya staden, som döptes till Göteborg, blev det naturligt att tala om den gamla staden som just ”gamle staden”. Och namnet lever kvar idag, fyrahundra år senare. Men nu är Gamlestaden en ganska central stadsdel i det Göteborg som har utvecklats till storstad, och i Gamlestaden byggs nya bostäder. Precis som att Göteborgs nya fotbollsarena, Gamla Ullevi, kom till för att komplettera den gamla arenan, som heter Nya Ullevi, kan man säga att de nya kvarteren i Gamlestaden kompletterar den nya stad som ersatte den ”gamle stan”.

Att bo i Gamlestaden

Tillsammans med Majorna är Gamlestaden ett veritabelt Mecka för den som dyrkar de gamla landshövdingehusen, och vem gör inte det. Det är alltså de för Göteborg så karakteristiska lägenhetshusen i tre våningar, med två våningar i trä och en bottenvåning i sten. Bakgrunden till den här stilen var en bestämmelse om att trähus inte fick ha mer än två våningar, eftersom de hade en tendens att brinna ner. Lösning: Bygg trähuset på en extra hög stengrund och vips har du ett hus med tre våningar. Under det dryga sekel som har gått sedan dess har Gamlestaden sett nya bostäder växa fram under olika epoker.

På det stora hela bor Gamlestadsborna mest i lägenhet, men det finns ett litet villaområde längs Gamlestadsvägen. och idag byggs återigen nya bostäder i Gamlestaden och omgivande områden. Bland annat uppförs tvåvånings radhus med flexibel planlösning som i Kvibergs Park. Planen för Kviberg är att sammanfoga den nya bebyggelsen som uppstår kring det gamla artilleriregementet med de nya och gamla kvarteren i Gamlestaden.

Vardagen för boende i Gamlestaden

Gamlestaden är ett viktigt nav för spårvagnstrafiken, med hållplats för hela sex linjer på väg till eller från city, och ett nytt resecentrum har nyligen invigts vid Gamlestads Torg. Från Gamlestaden går spårvagnens linje 6, 7 och 8 raka vägen upp till Chalmers, praktiskt för den som pluggar eller jobbar där. Med linje 4, 6, 8 kommer du nära universitetet. Dessutom stannar Västtågen vid Gamlestadens station på sin väg norrut via Surte och Bohus till Trollhättan. Resan med spårvagn från Gamlestaden till Drottningtorget och centralstationen tar bara lite drygt tio minuter. Med bil tar du dig snabbt från din bostad i Gamlestaden ut på E20 österut och E45 norrut. Dessutom löper ett nät av fina cykelvägar in mot city, och åt det här hållet är staden inte överdrivet kuperad.

Idag finns ett stort antal verksamheter i Gamlestaden, som inklusive second hand-butiker, caféer, restauranger och mikrobryggerier. Gamlestaden är även klassisk mark för framgångsrika industrier, bland annat inom textilindustri, stenindustri och träindustri. Mest känt är antagligen Svenska Kullagerfabriken, SKF, som idag är en global koncern med huvudkontor i Gamlestaden och över hundra anläggningar runt om i världen. Från SKF avknoppades år 1926 ett annat företag som idag kanske är ännu mer känt än SKF. Det avknoppade företagets verksamhet är också intimt förknippad med förmågan att rulla, och företaget har ett mycket passande namn – Volvo, ”jag rullar”.

Snabba fakta om Gamlestaden

  • Folkmängd: 9 800 invånare
  • Yta: 4,3 km2
  • Befolkningstäthet: 2279 inv/km2
  • Restid till city: 12 minuter (med spårvagn)

Vad händer mer i Kviberg?

VeidekkeFLEX får markanvisning i Kvibergs Park, Göteborg