”En fin möjlighet att bo kvar i Viken”

Lars-Anders Ottosson har tillsammans med frun Eva bott i Viken i drygt 40 år, och sett de tre barnen växa upp och flyga ur boet. Nu börjar det bli dags att lämna den alldeles för stora villan och hitta ett mindre, mer bekvämt boende. Eftersom de vill bo kvar i Viken är det nya kvarteret Växthusen ett välkommet alternativ.

Viken är ett ganska litet kustsamhälle med en oerhört charmig miljö. Lars-Anders har sett byn växa genom åren, men ändå behålla sin pittoreska karaktär. Här trivs han och Eva väldigt bra, och de har svårt att tänka sig att flytta någon annan stans.

– När man bott på en plats så länge blir den en del av ens själ och ramar in varje aspekt av livet. Här har vi vår vardag, med rutiner som mejslats fram i samklang med omgivningen, men det är också hit våra barn och barnbarn gärna kommer när de har semester.

Nära till både natur och all tänkbar service
Lars-Anders menar att Viken är en perfekt kombination av genuin bykänsla och nära till allt. Med Höganäs bara några kilometer bort är det enkelt att få tag på i stort sett allt man behöver, där finns apotek, bibliotek och till och med en biograf – och samtidigt är man omgiven av fantastisk natur. Han är en aktiv pensionär och besöker gärna golfbanan eller är utomhus på annat sätt.

– Den lilla hamnen är ett perfekt mål för en kortare promenad, och jag går ofta dit för att bara blicka ut över vattnet. Just närheten till havet sätter stor prägel på Viken. Det är underbart att bara gå längs vattnet och låta vinden lufta tankarna, särskilt när det blåser mycket.

En skön balkong med fin utsikt
Sedan en tid är Lars-Anders och Eva ensamma kvar i villan och tycker att det är alldeles för mycket att ta hand om, och dessutom börjar trappan upp till ovanvåningen bli ett allt större problem. De vill ha ett betydligt mindre boende som är lätt att sköta. Trädgårdsarbetet kommer de inte att sakna, men de vill gärna ha en skön balkong att gå ut på. De ser det som ett både spännande och praktiskt nödvändigt steg att flytta till en lägenhet. Lars-Anders har följt Veidekkes planering av kvarteret Växthusen, och ser detta som ett intressant nästa steg.

– Jag tror att det blir ett väldigt variationsrikt område som verkligen tillför Viken någonting nytt. Dels erbjuder det nya typer av boende som inte riktigt funnits här tidigare, och dels blir infarten till byn mycket trevligare. Området blir ett bra komplement till de gamla delarna av byn, som ju kommer att finnas kvar precis som de är.

Lars-Anders och Eva ser fram emot att kunna röja ut allt de inte behöver från huset och skapa en ny och mer bekväm vardag i en lägenhet. Med nya grannar och en gemenskap i ett nytt och fräscht område.

– Vi vill helst komma upp en bit också, gärna på tredje eller fjärde våningen, så att vi får ljuset och luftigheten. Tänk så härligt att kunna se ut över ett grönskande Viken och kanske till och med få en glimt av havet.