Limhamn - den unika staden i staden

Vad är det som är så himla bra med Limhamn? Med den frågan gick vi runt på Limhamn en fredag förmiddag – och vi fick helt underbara svar.

Vårt första stopp är givet: Limhamns Fiskrökeri i småbåtshamnen, anno 1946. Här står Daniel Sandberg som jobbat i butiken i åtta år och stormtrivs.
– Det är sån otrolig variation på det här stället. På vintern är det fullt i butiken och vi säljer sill, lax och ål inför julborden, och på sommaren öppnar vi upp mot uteserveringen. Det svåra är att få tag på färsk fisk och skaldjur oavsett väder, säger han. Vi får leveranser både från Göteborg och Danmark och det måste gå riktigt fort från det att fisken är fångad.

Småbåtshamn och tre sorters färsk fisk

Det han gillar mest med Limhamn är hamnområdet ända från Sibbarp, och så förstås småbåtshamnen. Sedan uppskattar han också att folk hälsar på varandra. Dessutom gillar han verkligen fisk.
– Mina topp tre fiskar jag vill rekommendera är Hälleflundra, Piggvar och Blåmusslor, säger Daniel Sandgren, och tar emot nästa kund.

Ett smultronställe på Limhamn med glass på menyn

Calle Hessle är en före detta reklamchef som sadlat om till gräs- och trädgårdsvård i egen regi. Han köper sill i ättika på Fiskrökeriet.
– Jag handlar här för att det är så jäkla bra. Bäst i stan, säger han. Som smultronställen nämner han småbåtshamnen och just Fiskrökeriet.
– Och glasseriet Cellos glass som ligger lite undanskymt vid Shellmacken! Deras specialare är fantastiska, säger Calle Hessel.

Naturnära intill brofästet och Kalkbrottet

Längs Linnéagatan med sina färgglada flaggor träffar vi Johanna Axelsson med sin treveckors-bebis i barnvagn.
– Vi har en 3,5-åring också så vi letade efter något lugnare än Malmö, där vi bodde innan. Vi hittade lugnet här i Limhamn och fick havet på köpet. Det är nära stranden och nära stan.

Hennes smultronställen på Limhamn är kaféet Kaka på Kaka och Kajuteriet med sina julbord.
– Och på sommaren är Kajuteriet perfekt beläget, bästa stället att ta en drink i värmen. Mitt tredje är havet. Jag tycker om att promenera kring brofästet och att jogga på Ribban. Sedan gillar jag också Kalkbrottet, det är häftigt, säger Johanna.

Nära till träning och aktiviteter

På torget vid Ica Malmborgs möter vi Louise Sjöström som bor på Limhamn med sin tvååriga dotter.
– Limhamn är perfekt. Det är nära till allt man behöver, som träning och aktiviteter för både vuxna och barn, butiker, och så är det nära havet, säger hon.
Beata Napieraj passerar med shoppingkassar i händerna.
– Limhamn har allt, säger hon. Det är helt unikt. Ingen annanstans hittar du samma känsla, så nära havet och småbåtshamnen och samtidigt med torgförsäljning och kaféer.

“Tveka inte att flytta hit”

Vi går vidare över torget, över kullersten och förbi frukt- och grönsaksförsäljarna som hälsar glatt. Elisabeth Dahlbäck är på väg till affären.
– Om du funderar på att flytta hit så tveka inte, säger Elisabeth. Våra barn är sex år, tre år och åtta månader och både förskolor och skolor är fantastiska, säger hon.

Butiker och kaféer på Limhamn

Utanför Espressohouse möter vi Mikael Bergendahl. Han uppskattar Limhamn för att familjen har allt de behöver här.
– Här i centrum finns butiker och kaféer, det är nära naturen och samtidigt nära Malmö med kulturliv och jobb. Dessutom är det nära havet och Ribban, säger Mikael Bergendahl.

Närheten till Ribban med kallbad året om

På Ribergsborgsstranden är Christel Mellberg på väg till Kallbadhuset med sin vuxna dotter Evelina Revemark.
– Jag badar egentligen inte, säger Christel och skrattar. Det är för kallt för mig. Du däremot, säger hon till Evelina.
– Ja, jag badar oavsett årstid, säger Evelina. Året om.
Det bästa med Limhamn tycker hon är känslan.
– Limhamn är som utomlands, det är underbar känsla här. Det känns lite som en fristad, en egen stad i staden där man blir lugn och kan andas ut, säger Evelina.

Hamnområdet och småbåtshamnen är en riktig pärla på Limhamn
Närheten till Ribban med kallbad året om