Favoritlägenheter som passar alla

Mårten Belin och Pernilla Knutsson på Sydark Konstruera är arkitekterna bakom Central Park i Lund. Vi en pratstund med dem för att höra hur tankarna gått när de utformat husen och lägenheterna.

– Det har varit extra kul att rita Central Park eftersom vi varit med från början i området. Redan 2005 ritade vi Lunds Arena och nu fortsätter vi i ett område av Lund som ligger mig varmt om hjärtat, säger Mårten.

– Vi har ritat mindre och effektiva lägenheter som ska passa alla typer av möblering. Den som flyttar in har stora möjligheter att påverka utformningen, det finns tillvalsmöjligheter beroende på hur man vill disponera ytan, berättar han. En intressant detalj som Mårten tycker blivit extra bra är den extra breda och låga fönsternischen som ramar in fönstret i köket och ger lägenheten ett speciellt uttryck.

Central Park består av två huskroppar, den närmst Sparbanken Arena ritades först.

– I det andra huset ut mot Finalgatan kunde vi sen återanvända favoritlägenheter från den första etappen men komplettera dem i nya lägen. Central Parks två delar har egna identiteter men med ett tydligt släktskap, säger Pernilla.

Lägenheterna ser lite olika ut, men gemensamt är att när du stiger in genom tamburdörren har du siktlinje ut mot fönstren så att du alltid möts av ljus. I hallen har du en fiffig kappupphängning som tagits fram för att ta minimalt med plats. Formen på huset är okonventionell och det finns en detaljomsorg som gör lägenheterna extra intressanta.

– Det är små kompakta lägenheter med lösningar som fungerar, menar Pernilla. Balkongerna är generösa och här finns chans att skaffa sig en härlig utsikt i och med husets höjd. För att skapa insynsskydd skärmas balkongen av med lameller, förklarar Pernilla. Hon tycker det är en spännande stadsdel som den moderna urbana livsstilen – här är liv och rörelse med närhet till grönska, avslutar hon.