Parker och grönt 5 minuter från centrum

Flyttar du till Grönalund får du det bästa av två världar – läget på Väster ger dig en lugn oas att komma hem till samtidigt som du aldrig har långt till centrum med uteliv, affärer och restauranger. Stadsstöket och studentupptåg är en bit bort men aldrig för långt bort. Detta är Lundaliv när det är som bäst. Följ med när vi på Veidekke tog en cykeltur från Grönalund till centrum.

Humlorna brummar i buskarna, nyponbuskarna är fyllda med stora rosa blommor och parkerna välkomnar oss med sina gröna gräsmattor. Det är en varm och solig sommardag i juli när vi på Veidekke bestämmer oss för att ta en tur på cykeln i sann lundensisk anda.

Ett redan uppbyggt kvarter

Vår tur startar vi i omgivningarna runt kommande Grönalund. Ofta när vi kommer ut för att bekanta oss mer med omgivningarna där vi planerar att bygga nytt består kvarteret bara av lera eller åkrar. Detta slipper du här. För vad som är skönt är att detta redan är ett uppbyggt kvarter. Ofta när det byggs nytt är det stora ytor som ska bebyggas under väldigt lång tid. Det är därför vanligt att man mer eller mindre får bo på en byggarbetsplats i flera år. Detta slipper du här där kvarteret med alla grannar redan finns på plats.

Gröna sköna parker

Våra cyklar rullar vidare och vi rör oss både genom relativt nybyggda kvarter och äldre. Vi tar oss in och genom en av de närliggande parkerna och stannar till vid en lekplats. En familj med mamma, pappa och två små barn leker borta vid gungställningen medans en löpare springer förbi i snabb takt. En bit bort går en kvinna förbi med sina två hundar. Detta är verkligen ett perfekt kvarter om man har eller planerar att skaffa hund. Här kan människans bästa vän verkligen sträcka ut sina ben i härliga miljöer. Det gäller naturligtvis även dig vare sig du gillar löpning eller promenader.

Inte långt till Centrum

Efter att ha cyklat omkring i närområdet ett tag börjar vi ta oss in mot stationen och centrum. Här kan man antingen välja att cykla på cykelbanorna längs med Fjelievägen eller ta småvägar och cykelbanor. Vi väljer det senare alternativet. På vägen in mot centrum cyklar vi förbi både vackra, pittoreska gatuhus och äldre flerbostadshus. Och på runt 5 minuter är vi framme vid Västra Stationstorget där Centralstationen ligger. Ska man inte ut och åka tåg utan gå i affärer eller ta en kaffe på något mysigt café så är det bättre att cykla längs med Trollebergsvägen och under järnvägsviadukten. Väl här breder Bantorget med dess restauranger och Grand Hotell ut sig. Härifrån tar du dig snabbt vidare och runt i Lunds centralare delar. När du sedan blir trött på innerstadens puls så är det bara att trampa tillbaka till dina lugna kvarter på Väster.