Familjelivet i Vikhem

Maria Johansson hade redan förälskat sig i Staffanstorps kommun – den trygga uppväxtmiljön och närheten till ”alla vägar” – gjorde valet att flytta inom kommunen enkelt. När vi träffar henne och sönerna Daniel och Carl har familjen bott över ett år i sitt nya radhus. Vi fick hänga med dem en härligt solig förmiddag i Vikhem på sommarlovets näst sista dag.

Hitta till Staffanstorp

När Maria och dåvarande maken först hittade till Staffanstorp, sökte de en plats nära Marias arbete i Köpenhamn och Malmö men som samtidigt erbjöd en trygg miljö för barnen att växa upp i. Staffanstorp var den perfekta knutpunkten med cykelavstånd till Lund, 20 minuter till Malmö och 45 minuter till arbetet i Köpenhamn på andra sidan bron.
– Jag har bott i Stockholm, där har alla 45 minuter till jobbet. Här är det långt. På 45 minuter har jag kommit till ett annat land, säger Maria och skrattar.’

Massor av aktiviteter

Precis vid familjen hus ligger en park med promenadstråk och två, snart tre, rejäla dammar. Här brukar Carl och Daniel spela boule, eller som idag, köra radiostyrd båt. Ivrigt sjösätter vi båtarna och killarna styr vant båtarna över vattenytan. Förutom ett mindre motorhaveri, där vi får försöka fiska in den ena båten med en pinne, är jag med om en finfin jungfrufärd. Maria berättar att det är ett rikt föreningsliv i Staffanstorp, lekparker, fotbollsplaner, skejtyta, inomhushallar, badhus, ger plats åt aktiviteter för alla åldrar.
– Judo kan man köra här, fyller Daniel i när Maria rabblat upp i princip alla sporter jag känner till.

Maria och hennes två söner tycker livet i Vikhem är perfekt!

I lugna Vikhem är det bara att öppna dörren och låta barnen leka fritt. Trots att Marias barn är äldre än de flesta andras på gatan har hon en god kontakt med grannarna.
– Om jag ska åka bort eller så, ber jag bara grannen att hålla lite koll. Det är bättre än alla larm, säger hon.

5 minuter till skolan

Det finns gott om förskolor och skolor i närheten. Carl och Daniel har fem minuter till skolan. Maria har varit väldigt nöjd med de förskolor och skolor som grabbarna gått i. Inom Staffanstorp finns det mesta. Här ryms lekparker, bowling, restauranger och caféer. Och mer ska det bli. I Vikhem planerar man för ett torg, en stor lekpark och utegym. Maria berättar att hon och många grannar hoppas på att få ett café eller restaurang vid det nya torget. När Maria har tid över tar hon gärna bussen till Lund och går på botaniska trädgården.
– De har ett fantastiskt café. Jag gillar caféer som du kanske märker, säger hon.

En hemlig promenad

Det är som sagt mycket aktivitet i Vikhem, förutom barnlek, är det många som promenerar eller springer på stigarna runt dammarna. Maria tycker om folklivet, men har en liten hemlig promenad jag får följa med på. Vi går cirka tio minuter, under en gångtunnel och plötsligt står vi på landet.
– Jag tror inte det är många som tänker på att gå över till den här sidan, för det är sällan jag möter någon granne. Men det är verkligen landet, med hästar, får och gårdar, säger Maria.
Vi följer en väg och går igenom nästa tunnel och nu står vi vid en fotbollsplan och är tillbaka i ”folklivet”.
– På en kort promenad har man varit i olika världar: land och lugn, centrum och liv. Det är otroligt häftigt med att bo här, säger Maria.

Hästhagar på promenaden