En rofylld dag i Skegrie

I Skegrie på vackra Söderslätt finns det bästa av många världar. Mitt på slätten, nära Malmö, nära havet, och väldigt lugnt, tryggt och barnvänligt. Inte undra på att folk söker sig hit.

Det är en solig förmiddag i Skegrie. Luften är hög och klar när vi strosar mellan husen i byn. Framför en vit villa står Suzanne Wahlstedt på sin garageuppfart och målar köksluckor vita.
– Vi har bott här länge och är verkligen jättenöjda, säger hon.

Suzanne med familj trivs bra i Skegrie

Smidigt läge och alla känner alla

För familjen var det läget som avgjorde när de valde att sälja lägenheten i Danmark och lytta hit. Suzanne och hennes man hade bestämt sig för att bo i en 20 minuters radie kring Öresundsbron, och Skegrie stack ut i konkurrensen med sin närhet till både Malmö, Köpenhamn och Trelleborg. – Pendlingen går smidigt och vägarna är bra, säger Suzanne. Alla hälsar på alla här, och barnen går ju i samma skola så man lär snabbt känna varandra. Vägarna härifrån till Malmö är fina. Att pendla med bil tar bara tjugofem minuter, och köpcentret Emporia ligger längs vägen, tio minuter bort. Skegries läge i Öresund är helt enkelt optimalt.

Milsvid utsikt intill skola och förskola

Det är precis här, på ängarna bakom familjens villa, som Veidekkes radhus beräknas stå klara hösten 2019. Vi promenerar mellan träden åt det håll Suzanne pekar och har plötsligt en milsvid utsikt över de skånska slätterna. Intill oss ligger skolan och skolgården, och här inne finns även byns bibliotek som lockar alla generationer att komma in och småprata, låna böcker och läsa tidningar. Mitt emellan skolan och platsen där radhusen kommer ligga har vi förskolan. Den är naturinspirerad med mycket trämaterial, elefantgräs och spännande buskage. Mellan rutschkanorna vajar vita segel, uppspända som solskydd. Här blir hämtning och lämning favoritstunderna på dagen.

I Skegrie BK kan alla spela, det spelar ingen roll om barnet vill bli proffs eller mest träffa kompisar och röra på sig.
Petra, Skegrie BK

På idrottsplatsen ett stenkast bort tränar Skegrie BK både små och stora talanger. Alla är välkomna till fotbollslagen, både de som vill få träning och nya kompisar och de som vill titta på och peppa. Petra Nilsson är kanslist på populära Skegrie BK.
– Det som är speciellt bra här är att vi blandar åldrarna lite. Barn mellan sex och nio år kan få spela ihop, och de barn som är tio till tolv. På det stora hela hjälps föräldrarna åt så man lär känna många vuxna som man aldrig annars hade träffat.
– De vuxna deltar som ledare, hejar på sina barn eller hjälper till i kiosken. Det är jätteroligt. Det spelar ingen roll om barnet vill bli proffs eller mest träffa kompisar och röra på sig.
– Vi jobbar för att alla ska känna sig välkomna i laget oavsett utveckling, säger Petra Nilsson.

Gränder och gathus lovar nära till lek

En storvuxen allé kantar huvudgatan i Skegrie. Mellan gränderna och gatuhusen ropar barn till varandra och bakom en häck hoppar två flickor upp och ned på en stor studsmatta. Här kan de gå till sina kompisar på små stigar mellan husen eller bara cykla, och det är aldrig längre än fem minuter hem. Vi går upp längs huvudgatan och förbi allén som leder till Östergrens hundägarskola. Anders Östergren flyttade hit med familjen från Höllviken för några år sedan när efterfrågan på hans kommunikationskurser för hundägare ökade. Paret trivs väldigt bra.
– Välkommen hit alla hundägare, säger Ander Östergren.Grusvägen kantas av kastanjer och hallonbuskar. Bakom ett krön vilar den 5000 år gamla Skegriedösen i det höga gräset. Några fåglar lyfter när vi närmar oss.

Han trivs bäst i öppna landskap

Utanför den vackra kritvita Skegrie kyrka, som uppfördes redan på 1100-talet, möter vi Gary Osborne med gångstavar och reflexväst. Han brukar varva powerwalks med lugna promenader och är ute så ofta som möjligt på kvällar och helger.
– Jag tycker jättemycket om naturen i och omkring Skegrie. De här omgivningarna har det mesta, säger han. I de öppna landskapen har Gary Osborne också utrymme för det han gillar mest – att fotografera.
– Här finns alltid något att fota så jag har kameran med mig när jag går, säger han.Cykel- och gångbanor är väl utbyggda för den som tycker om att röra på sig och se sig omkring samtidigt, säger han.
– Och läget är bra, man cyklar till Trelleborg på mindre än tjugo minuter och där finns allt du behöver.

Gary trivs bäst i öppna landskap
Skegrie byaväg

Barnvänligt där inredning och mat möts

En kort promenad bort ligger Slättarps Gård med sin kombinerade restaurang, café och inredningsbutik. Gården drivs av Charlotta Hörnstedt, hennes man Roger och kollegan Lenzi Fahrner.
– Vi byggde nytt hus här i just Skegrie och efter det började jag leta efter en större gård eller lokal där jag kunde fortsätta att utveckla mina drömmar. Nu har vi lyckats skapa något som vi själva saknade och som vi hade ett behov av: ett barnvänligt ställe där spännande inredning och mat möts, en samlingsplats för alla åldrar.Charlotta berättar att många av besökarna kommer från andra kommuner och många turister återkommer varje år.
– Det här är en familjegård som levt upp igen genom vår familj – och vi är överlyckliga för att ha fått den här möjligheten.Nu letar de ännu fler entreprenörer som vill etablera sin verksamhet på Slättarps gård.– Ensam är inte stark, säger Charlotta. Stark blir man när många kreativa människor är tillsammans – och det blir så mycket roligare.

Skegrie – almost by the sea

Ännu en unik butik hittar vi i Västra Värlinge. Konceptbutiken Gamla mejeriet har ett unikt sortiment av byggvaror, antikviteter och tapeter och är naturligtvis beläget i ett nedlagt mejeri. Bygg- och inredningsmaterialet kommer från England, Irland och Sverige och verkar vara utvalt med största omsorg, så det är en upplevelse i sig att besöka deras showroom. Vid den södra infarten till Skegrie sitter en skylt: “Skegrie – almost by the sea.” Och det är faktiskt bara fyra kilometer till havet härifrån, så sommaren är lång för den som älskar att bada eller bada njuta av det glittrande havet. När vi passerar Suzanne igen är hon nästan klar med målandet.
– Nämnde jag luften? frågar hon. Att den är så ren. Och att man kan höra trädkronornas sus? Det tycker jag om med Skegrie, säger hon och plockar ihop.

Skegrie almost by the sea

Läs mer

Läs mer om Skegrie BK! http://www.skegriebk.se/
Läs om Slättarps Gård med butik och inredning http://www.slattarpsgard.se
Läs mer om Gamla mejeriet http://www.gamlamejeriet.com/