Barnens paradis och nära till allt

Sandpjätt, vinterpjätt och leka pirat. Förslagen från 7 åriga Morris på vad man kan göra på den nyanlagda lekplatsen i Hököpinge är många. – Hököpinge är den perfekt lugna byn med stor trygghet för barnen. Samtidigt har man nära till både Malmö, Vellinge och Trelleborg, säger mamma Jeanette Jensen Johansson.

Det är den 30 november och första advent. Solen strålar i Hököpinge och luften är kall och krispig. Hemma hos familjen Jensen Johansson har det bakats cupcakes i alla möjliga färger och former som vi på Veidekke Bostad blir bjudna på. Senare under dagen planerar familjen att åka och kolla på julskyltningen inne i Vellinge. Dit är det cirka 3 km och på sommaren kan man enkelt cykla hit.

Godisfabrik och pulkabacke

Vi börjar mumsa på våra cupcakes samtidigt som barnen börjar berätta vad de tycker om sitt Hököpinge.
– Vi har en stor pulkabacke här, berättar 5 åriga Xander och fortsätter:
– Och på dagis har jag kompisar.
– Vi har ju även en stor godisfabrik med butik i Hököpinge, fyller pappa Christian Jensen i och tittar på barnen som nickar instämmande.
– Hit kan de äldre barnen i byn själva cykla för att köpa godis, säger mamma Jeanette Jensen Johansson.

Barnen springer upp för trappan till ovanvåningen och Jeanette och Christian fortsätter berätta om Hököpinge.
– Vi flyttade först och främst hit för barnens skull, detta är den stillsamma, lugna, trygga byn men ändå nära till det mesta. Bussen till Hyllie tar 15 minuter och därifrån tar du dig snabbt till Malmö central och vidare, säger Jeanette.

Boule-, basket- och landhockeybana på gång

Jeanette är uppvuxen i Malmö innerstad och Christian i Skånes Fagerhult. Familjen har bott i Hököpinge sedan 2009 och innan dess bodde de i en lägenhet i Slottsstaden. Men med två barn och ett till på väg kändes det dags att flytta till hus. Jeanette ville ha ett stort kök och Christian ville ha stort garage. Så hittade de huset i Hököpinge som uppfyllde deras kriterier. Men innan bestämde sig för att lägga bud bokade de in ett möte med byns förskola.
– Det var väldigt viktigt för oss med ett bra dagis och efter mötet kändes det jättebra. Förskolan var nybyggd med golvvärme och lokalerna var ljusa och fina med gröna tak, berättar Christian.
Och sedan dess har familjen varit Hököpingebor.
– Vi trivs jättebra, här bor gamla som unga och alla bidrar med sitt. Vi hjälps åt och har bra sammanhållning och är många som är delaktiga i utvecklingen. Vi i Hököpinge vägförening har själva byggt upp områdets lekplats vilket vi är mycket stolta över. Nästa projekt som vi nyss har startat är boule, basket och landhockeybana. Det är viktigt att skapa samlingspunkter för alla åldrar, säger Jeanette som är kassör i vägföreningen.

Lugna vägar och bra skolor

Något familjen tycker känns bra är att alla vägar inne i Hököpinge har låga hastighetsbegränsningar, här finns bara 30- och 40-vägar. Det finns inte heller några naturliga genomfartsleder inne i området.
– Många orter har 50-vägar och stora genomfartsleder vilket gör att riskerna ökar, säger Christian.

När barnen blir för stora för förskolan börjar de skolan inne i Vellinge. Kommunen Vellinge har blivit utsedd till Bästa skolkommun av Lärarförbundet 2012, 2014, 2015, 2016 och 2017. 2013 hamnade man på en andraplats.
– Rektorn på Framtidskompassen där vår dotter Viktoria går är en riktig eldsjäl. Det är inte bara fokus på bra resultat utan även på att barnen ska trivas. Man följer hela tiden barnen och behövs det sätts det in mer resurser, berättar Jeanette.