Här är färsk potatis och söta hallon aldrig långt bort

På den grönskande skånska slätten är det just nu många gårdsbutiker som skördar sina egenodlade råvaror. Bara en kort cykelresa från Hököpinge kan man ta sig till några riktiga guldkorn, som Hallongården och Gessie Potatis.

Hela Sverige i miniatyr. Så beskriver Kerstin Biärsjö sitt föräldrahem i Bodarp.
– Närheten till stad, natur och stillhet gör detta till den absolut bästa platsen att bo på.

Platsen som Kerstin talar om är gårdsbutiken Hallongården som startade 1999 med att odla hallon, trots rekommendationer om att jorden inte var tillräckligt bördig. 14 år senare är Hallongården ett självklart val för de boende i trakten runt Vellinge.
– Affärerna går oväntat bra, mycket tack vare vinsten i tv-programmet ”Sveriges skönaste gårdar”. De senaste åren har våra utländska besökare också ökat.

Över 100 år med potatis

På Gessie Potatis inte långt därifrån har man odlat potatis sedan början av 1900-talet. Idag har de 13 olika potatissorter samt två nya som är på prov denna säsong.
– Just nu är det färskpotatisarna som är högaktuella. Maris Barb är en sort som är väldigt populär och funkar lika bra naturell som i en klassisk potatissallad, säger Annette Callmar som driver gården tillsammans med sin man Johan sedan 18 år tillbaka.

Det växande antalet gårdsbutiker i Vellinge kommun bekymrar dem inte. Enligt dem är utvecklingen enbart positiv.
– Vad vore Kivik med bara en äppelodlare, säger Kerstin och menar att det ligger i tiden att driva gårdsbutik eftersom efterfrågan bara ökar.
– Det gynnar alla parter om en kommun har många gårdsbutiker, man samarbetar med varandra och gör det enkelt för boende i närområdet att få tillgång till närproducerat, säger Annette Callmar.

Hallongården och Gessie Potatis

Både Annette och Kerstin bor vid sina gårdsbutiker. Det ger fördelar som att ha nära till jobbet, men framför allt de fantastiska omgivningar som både Hallongården och Gessie Potatis omges av.
– Naturen och den friheten man finner på landet är oslagbar, säger Annette. Jorden där vi odlar vår potatis är norra Europas bästa!

Att kommun ligger där havet möter slätten och ändå så nära storstaden Malmö gör Vellinge speciellt och är viktiga faktorer som gör att man trivs där. Det tycker både Annette och Kerstin. Att här dessutom finns fler och fler gårdsbutiker som erbjuder närproducerade varor med hög kvalité är ett stort plus i kanten.